Deketembillaiseentropischetotsubtropischetweehuizigeensomseenhuizigeboomofstruikdietot6meterhoogwordtendiebloeitmettrossen(mannelijke)ofenkelvoudige (vrouwelijke) groen-gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen via oranje en rood naar donkerpaars.By Krzysztof Golik - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51506494 -
Opkweken
Deketembillawordtbijonsalskuipplantopgekweekt.Gebruikkuipplantengrondofeenmengselvan60%potgrond30%grofmetselzanden10%leem.Overwinterdeplantvan half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, marcotteren en stekken.Rassen: n.v.t.
Snoeien
De ketembilla moet veel gesnoeid worden om de struik in toom te houden. Houdt de kroon open om het oogsten tussen de gedoornde takken te vergemakkelijken.
Oogsten
De vruchten worden geoogst zodra ze volledig verkleurd zijn.
Gebruik
De vruchten smaken zeer zuur en worden vers (al dan niet met suiker) gegeten of verwerkt tot jam gelei en sap. Er zijn (onbenaamde) variëteiten die minder zuur zijn.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Deketembillaiseentropischetotsubtropischetweehuizigeen somseenhuizigeboomofstruikdietot6meterhoogwordtendie bloeitmettrossen(mannelijke)ofenkelvoudige(vrouwelijke) groen-gelebloemengevolgddoorgroenevruchtendierijpenvia oranje en rood naar donkerpaars.By Krzysztof Golik - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51506494 -
Opkweken
Deketembillawordtbijonsalskuipplantopgekweekt.Gebruik kuipplantengrondofeenmengselvan60%potgrond30%grof metselzanden10%leem.Overwinterdeplantvanhalfoktobertot halfmeibij5-10°C.’sZomersopeenbeschutteenzonnigeplek plaatsen.Bemestenvanmeit/maugustus.Vermeerderingdoor zaaien, marcotteren en stekken.Rassen: n.v.t.
Snoeien
Deketembillamoetveelgesnoeidwordenomdestruikintoomte houden.Houdtdekroonopenomhetoogstentussende gedoornde takken te vergemakkelijken.
Oogsten
De vruchten worden geoogst zodra ze volledig verkleurd zijn.
Gebruik
Devruchtensmakenzeerzuurenwordenvers(aldannietmet suiker)gegetenofverwerkttotjamgeleiensap.Erzijn (onbenaamde) variëteiten die minder zuur zijn.